Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Powiedz mi czy warzysz mięso? w dzienniku wstawiasz wszędzie 100g , czy masz świadomość ze podajemy tam masę produktu przed obróbka termiczna 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu to naprawdę niewiele, może masz błąd w obliczeniach i nawet o tym nie wiemy?
Jak układasz dietę na masę to dorzucasz kalorii na plus tak z 300-500. Podawaj wszystkie wartości łącznie z tym WPC. Staraj się wciskać warzywa do każdego posiłku. Chleb razowy lepszy. Gramaturę podajemy przed obróbką termiczną tak samo wartości podane na opakowaniach są dla produktów przed gotowaniem itd. W posiłku trzecim daj jakieś porządne [...]
Co wy ludzie ważycie po 120kg, że tak ciężko wam przyjąć to białko z jedzenia ? %-) Łatwo też nie jest. Ważę 97-98kg. Gdybym chciał przyjąć 2gr białka na kilogram to potrzebowałbym 196g białka z przewagą białek zwierzęcych. Produkty z dużą ilością białka jakie mogę włączyć do diety: twarogi, filety drobiowe, ryby. Do filetów z suszonego mięsa [...]
Masz wagę kuchenną? To zasadnicze pytanie, bo produkty trzeba zważyć, jak Marcin wspomniał przed obróbką termiczną i ilość produktu wprowadzić do dziennika.
Do tej interesującej dyskusji dodam tylko, że warzywa gotowane krótko na parze mają IG jedynie w niewielkim stopniu wyższe od surowych, gdyż do rozłożenia skrobii (np. w marchewce) do cukrów prostych potrzebna jest dłuższa obróbka termiczna. Innym sposobem na przygotowanie warzyw bez zwiększania IG jest krótkie przygotowywanie ich w mikrofalówce. [...]
Trybula ogrodowa gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Europy. Znana już od czasów średniowiecza. W Polsce i środkowej części Europy można ją spotkać w formie dzikiej o owłosionych owocach. Zakwita w maju - czerwcu Korzeń używany jako przyprawa kuchenna, szczególnie popularna w [...]
rozumiem, że zważyłeś także produkty przed obróbką termiczną, a nie wpisałeś na oko? I że gramatura pokrywa sięz gramaturą wcześniej jadanych pokarmów? podaj jeszcze informacje na swój temat:jak wyglądają treningi siłowe, jaki masz bf / obwody / lub fota sylwetki, czy pracyjesz fizycznie, ile czasu poświęcasz na sen...
rozpiska przepisana z kartki. fakt ciężko jest to przejeść. 200g to waga przed obróbką termiczną. w załączniku otrzymana rozpiska. Myślę, że najwygodniej będzie tak to pokazać. są dwie opcje. albo ja coś źle wpisałem faktycznie albo rozpisujący troszkę się machnął, bo fakt faktem. mikroskładniki po przepisaniu na stronę różnią się od tych podanych [...]
Pytam bardziej ze względu na moje zainteresowanie tym tematem. Nie jestem maniaczką indeksu, zgadza się- przestrzegam go. Ale akurat wydaje mi się ciekawe to , czym różni się obróbka termiczna w przypadku gotowania , a pieczenia. A co za tym idzie, większa glikemia w produktach pieczonych niż gotowanych. Może wybrałam złe studia :P
"Jest w nim miarka, i taka jedna pełna miarka" proponuję zakupić sobie najzwyklejszą wagę kuchenną do 500g albo 1000g z jednym miejsce po przecinku, albo i bez :-) najtańsze chodzą na alldrogo za 10 zł. a problem na zawsze masz rozwiązany i dodatkowo możesz nawet sobie jedzenie ważyć przed obróbka termiczną i lepiej dopiąć swoją dietę :-) YO!
pierś liczę przed obróbka termiczną, gotowana, czasem smażona na oliwie. sałatki: z cukinii w zalewie octowej, skład cukinia marchewka, papryka. sałatka z buraczków i papryki w zalewie octowej. okolo 80-100g do posiłków przed i po treningowych, łącznie okolo ~180g sałatki na dzień. menu nie znacznie się będzie zmieniać, w drugim posiłku będzie [...]
Ubytek masy po obróbce termicznej wynika z tego że mięso jak każdy inny produkt zawiera w swoim składzie wodę, produkty zawsze ważymy przed obróbką termiczną jeżeli chcemy liczyć makro
Liczyłeś zapotrzebowanie ? Policz zatem. Chleb zostaw w jednym posiłku, źródeł węglowodanów masz kilka (owoce, kasze, ryże, ziemniaki, płatki wszelkiego rodzaju ) Szynki wywal zastąp to miesem, rybą. Na kolację daj weglowodany. Nie wrzucaj gotowana piers z kurczaka, tylko "mięso z piersi z kurczaka" ważymy przed obróbką termiczną. Jajecznica na [...]
Białka masz za dużo, spokojnie te 200g wystarczy, podbiłabym natomiast lekko tłuszcze w okolicach 120g, reszta węglowodany. Jak obliczałeś zapotrzebowanie, sporo wyszło. W ten sposób? http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82%2E_prod%2E_%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html Jeśli chodzi o dietę: - ilość płatków owsianych [...]
Ja sądzę, że dostaleś wskazówki ;-) Szynki sklepowe do wywalenia, po treningu zjedz coś konkretniejszego, niż twaróg ma makaronem. Nie wpisuj smażony filet bez panierki, tylko wrzuć ilość tłuszczu jaki użyłeś oraz ilość mięsa zważonego przed obróbką termiczną. Grahamki są często barwione karmelem, są lepsze źródła węglowodanów...Masz owoce, [...]